soldekk.no © 2012 • Privacy Policy • Terms of Use
Tilbake til hovedsiden

 

 

 

NESODDEN (1903)

Byggår: 1903

Br.t:147

Passasjerer: 241 (296)

L. 100 f

B: 16,6

D 7 f

Maskin: Coumpound 2 syl, 46 hk.(Deutz, 300 hk).


"Nesodden" er et skip som virkelig satte bølger etter seg i fjorden. Først 50 år i Bundefjordstrafikk, og deretter mange år i det sammenslåtte selskapet.  Skulle leveres fra Trondheim mek verksted til en pris av 50 000 kroner, men pga leveringsvansker overtok Moss Jernstøperi kontrakten til 55 000.  23 juli 1903 stevnet "Nesodden" inn Oslofjorden for første gang. 

Det var Bundefjorden som skulle bli fartsområdet frem til sammenslåing av selskapene. Frem til 1950 lå "Nesodden" i opplag om vinteren, litt typisk for åpne sommerbåter.  På 40 tallet ble det foretatt en mindre ombygging som økte passasjerantallet noe. 1950 ble skuta ombygget til dieseldrift og samtidig modernisert til vinterbruk.

1950 ble skipet velsignet med fornyelse til dieseldrift.  Kull var ikke fremtiden og dessuten en hodepine for myndighetene i havna.  De kunne ikke få bort kull foruresningen fort nok.

I en avis står det notert at Konsult Arnold Hennum satte Nesodden i en egen rute Norstrand-Kristiania.  Billettprisene var så rimelige at det var klart at ruten ville gå med tap.  Konsulten utalte at siden det var så dyrt å leve nu gikk det ikke å holde høyere priser.

Sliteren ente som verksted og mudringsfartøy i 1967 hos Georg Matre i Ølensvåg før den i 1972 ble spiker etter et havari i Haugesund.

DS Nesodden ved Oksvald brygge. (Buss fra 1939.) Foto: Harald Lorentzens samlinger

 

DS Nesodden som ny - 1903. 

DS Nesodden ved Nebba brygge. Foto: Harald Lorentzens samlinger

Passerer URSVIK. Foto: Harald Lorentzens samlinger

 

 

 

Foto: Harald Lorentzens samlinger

 

 

Mannskap DS Nesodden.  Foto: Harald Lorentzens samlinger

 

 

 

 

 

Kanskje sommerbåten fremfor noen selv om den fra starten av var utstyrt med isforsterkning og en kraftig motor. Her ved Torvik. Foto: Harald Lorentzens samlinger

 

 

MS Nesodden i Oslo.  (Foto: Arne O. Sørby.)

 

Foto: Harald Lorentzens samlinger

 


Fakta: fra Harald Lorentzens samling.