Vraket av Nesodtangen

 M/S Nesodtangens siste hvilested.

En legendarisk rutebåt fant sin siste ankerplass sammen med ankeret på 45 meters dyp ute i Stavanger havn. Rett ved en fjellvegg normalt brukt til opplag for skip av en betydelig større format. Det vitner fortøyningsinnretning i land om. Egentlig forliste «Nesodtangen» ute ved Tananger i 1975 og ente på 125 meters dyp, men ble senere hevet og senket ved dette stedet i Stavanger havn. Plassen ble i mange år brukt til skipsdumping, og flere vrak er å se i umiddelbar nærhet.

D/S Nesoddtangen ved Fagerstrand brygge. Foto: Harald Lorentzen

Soldekk's utsendte satte Stavanger på kartet denne sommeren, og målet var å komme ned til den gamle rutebåten. Stavanger dykkerklubbs formann Vidar Skålevik var vennligheten selv da vi tok kontakt. Egentlig hadde klubben hendene fulle med besøk fra Tyskland og Nederland. I tillegg var det egentlig hektisk kursvirksomhet, hadde ikke kurslederens bil stoppet en ikke beleilig plass nede i Europa. Timeplanen ble justert slik at hele gjengen skulle ut til «Nesodtangen» den tirsdagen min kompis Aslak og jeg var i byen. Snakk om service!

 Lokalene til Stavanger Dykkerklubb.

På forhånd hersket det usikkerhet om dykket lot seg gjennomføre. Været den siste tiden var like stabilt som svenske OL-topprestasjoner sist uke. Værmeldingen stod med fingeren i været og meldte i vilden sky. Men den morgenen stilte Stavanger i pen stasen. Solen tok grep på himmelen og speilet byen. Vannet lå som et litt rotete stueteppe, og tur ble det. Stavanger dykkerklubb holder til i en gammel sjøbod rett ved sjøen. Inne finnes alle fasiliteter fra gjesterom, verksted, oppholdsrom, solid med lagringsplass. Heldigvis er dette fredet område for grådige utbyggere, så klubben er nok ikke truet med det første.

Bilde til venstre: Klar til avgang fra dykkersenteret.  Bilde til høyre: soldekk.no's representant på stedet der "Nesodtangen" ligger på 45 meters dyp.

Formannen tok selv føringen på skuta, og totalt var vi 6 som skulle dykke. De andre hadde med reale eventyrblandinger å puste på. Det utvider dykkertiden drastisk. Vi to var forsynt med kun innpumpet luft fra Røde kors i Lillesand.

Det planlagte dykket ned til «Nesodtangen» var på forhånd planlagt som følgende. Går ned, svømmer litt i retning skuta, og ser vi den ikke, går vi motsatt vei inn til fjellveggen, og følger den opp. Vi hadde kun 4-5 minutters opphold på 40 meter, så i heldigste fall blir det en kjapp titt og så opp .

Foto: Vidar Skålevik på et tidligere dykk.

Ankerlinen fra dykkerbåten var en fin veileder der vi raskt steg nedover i dypet. De første 15 meterne var vannet varmt men sikten var mildt sagt grøtete. Plutselig bryter vi igjennom det tåkete vannet og inn i klart vann med bedre sikt. Samtidig blir det både mørkere og kaldere. Våtdrakten gjør jobben sin. Litt kaldt vann trenger inn, men blir straks oppvarmet av kroppstemperaturen. Rundt 25 meter gjør vi en stopp for å samle oss litt. Sjekker kameraet før vi fortsetter nedover. Passerer 30 meter og får øye på to mindre vrak som ligger på bunnen et stykke under oss. På 37 meter stopper vi nedstigningen og svømmer et lite stykke utover, men ser ikke noe til skuta. Kompasset mitt er i stykker, men Aslak gir tydelig tegn om at retningen sitter som spikret. Sannsynligvis er den bare 15 meter unna......et sted i mørket. Den smale lysstripen fra lykten farer over havbunnen på jakt etter vrakrester 10 meter under.

Motet mitt synker litt sammen og jeg fomler litt med kamera for å få til innstillingene der, men gir opp. Samtidig merker jeg at pusten går fortere enn under et normalt dykk. Merker spenningen som knyter seg sammen i mellomgulvet. Nei, det får være med forsøket.

Foto: Vidar Skålvik på et tidligere dykk.

Jeg gjør tegn til Aslak om at vi setter kursen for fjellveggen, og foretar en normal oppstigning oppover. Sikkerhet går først. Veggen hadde et rikt dyreliv å by på, så vi kjedet oss ikke der vi langsomt steg oppover. Men målet, et drømmedykk på den gamle rutebåten hadde gått i knas. Men en flott dag med Stavanger dykkerklubb ble det likevel. Videre bød Stavanger by på varierte opplevelser i form av museum både for hermetikkbokser og oljeutvinning. Fikk i ettertid noen trøstebilder tilsendt fra Vidar, som er tatt på «Nesodtangen». Viser en skute som absolutt har sett bedre dager. Men fortsatt får den gamle skuta besøk i ny og ne. Og hvem vet, kanskje et nytt forsøk i 2009 bringer soldekk.no sin redaktør innen praiehold.

Foto: Harald Lorentzen

"Nesodtangen"  en flott innredning.

Opplevelser på vei opp. Foto: Aslak Mørkholm

soldekk.no © 2009 • Privacy Policy • Terms of Use